47 Tuc prop del petit Núvol de Magalhães

El cúmul estel·lar globular 47 Tucanae és una joia del cel del sud. Conegut també com NGC 104, vaga per l’halo de la nostra galàxia, la Via Làctia, juntament amb altres 200 cúmuls globulars estel·lars.
Vist des del planeta Terra, és el segon cúmul globular més brillant (després d’Omega Centauri). Es troba a uns 13.000 anys llum de distància i es pot observar a simple vista prop del petit Núvol de Magalhães (PNM), a la constel·lació del Tucà. El PNM és, per descomptat, una galàxia satèl·lit de la nostra Via Làctia que es troba a uns 210.000 anys llum de distància i no físicament a prop de 47 Tuc.
A la part superior esquerra d’aquest paisatge celeste del sud es veuen les estrelles que hi ha als afores del PNM. A la part inferior dreta i amb el mateix diàmetre aparent d’una Lluna plena hi ha el dens cúmul 47 Tuc composat per milions d’estrelles en un volum de tan sols uns 120 anys llum de diàmetre. Més enllà del brillant nucli del cúmul, les gegants vermelles de 47 Tuc són fàcils de distingir com estrelles de color groguenc.
El cúmul globular 47 Tuc és també la llar d’exòtics sistemes estel·lars binaris de raigs X.

APOD