A l’ombra de Saturn

A l’ombra de Saturn apareixen meravelles inesperades.
A començaments d’aquest any, la sonda Cassini, en òrbita al voltant de Saturn, es va endinsar en l’ombra del planeta gegant i va mirar cap enrere cap al Sol eclipsat. El resultat va ser aquesta vista excepcional.
En primer lloc, perquè el costat nocturn de Saturn es troba parcialment il·luminat per la llum reflectida pel majestuós sistema d’anells. Després, perquè l’extens sistema d’anells sembla tan majestuós com sempre, fins i tot, des d’aquesta estranya perspectiva.
En la imatge de colors naturals, les partícules dels anells, moltes de les quals brillen com mitges llunes irregulars, dispersen lleugerament la llum solar cap a la Cassini. També s’hi poden discernir diversos satèl·lits i detalls dels anells. Destaca l’anell E (el més exterior) creat per les insòlites fonts de gel d’Enceladus.
A la part superior esquerra s’albiren els planetes Mart i Venus. I a la part inferior dreta hi ha potser l’espectacle més meravellós de tots: el gairebé inapreciable punt blau pàl·lid de la Terra (passeu el cursor per sobre de la imatge per localitzar-lo).