A l’interior de la nebulosa de la Flama

Crèdits: Imatges òptiques: DSS; Infraroges: NASA/JPL-Caltech;
Raigs X: NASA/CXC/PSU/ K.Getman, E.Feigelson, M.Kuhn & the MYStIX team
En les poblades i polsoses regions de formació estel·lar que hi ha en el cinturó d’Orion destaca la nebulosa de la Flama, que és a tan sols 1.400 anys llum de distància.
Les dades de raigs X de l’Observatori Chandra i les imatges infraroges del Telescopi Espacial Spitzer permeten endinsar-se en el gas resplendent i en els núvols de pols enfosquidora del lloc.
Aquesta imatge composta en raigs X i infraroig abasta uns 15 anys llum sobre el centre de la Flama. En passar-hi el cursor per sobre (o fent-hi clic) es revelen moltes estrelles del cúmul NGC 2024 recentment format, d’entre 200.000 anys i 1,5 milions d’anys d’edat.
Les dades en raigs X i infraroig també indiquen que les estrelles més joves es concentren a prop del mig del cúmul. Això és el contrari del que prediuen els models més senzills de la formació estel·lar en un viver, segons els quals la formació d’estrelles comença en el centre més dens i s’expandeix progressivament cap a les vores deixant les estrelles més velles, no les més joves, en el centre de la nebulosa de la Flama.