A través d’un Túnel de Sol

Avui el Sol s’atura a les 05:30 TU. L’esdeveniment és coneix com a un solstici: el Sol atura la seva marxa regular cap a les declinacions meridionals i comença el seu viatge anual cap al nord.
A l’hemisferi nord el solstici de desembre marca l’inici astronòmic de l’hivern. I si us trobeu en el desert de la Gran Conca, a les afores de Lucin (Utah, EUA), durant les dates pròximes al solstici podeu veure el Sol que surt i es pon a través dels Túnels de Sol.
Túnels de Sol és una obra monumental de l’artista Nancy Holt que consisteix en quatre canonades de formigó de 2,7 metres de diàmetre i 5,5 metres de llarg disposades en forma d’una gran X per tal d’alinear-les amb la posta i la sortida de Sol del solstici.
En aquesta fotografia a través d’un Túnel de Sol, el Sol es troba just sobre l’horitzó. La freda i ennuvolada posta de Sol va coincidir gairebé amb el solstici d’hivern de 2010.
Durant les hores del dia, els forats que hi ha en els costats de les canonades projecten unes taques de llum solar en les parets interiors que configuren un mapa de les principals estrelles de les constel·lacions Draco, Perseus, Columba i Capricorn.
Per als aficionats a les obres d’art de la terra i d’art del cel, els Túnels de Sol es troben a uns 240 quilòmetres de l’escultura gegantina Spiral Jetty de Robert Smithson (darrer marit de Nancy Holt).