Adéu, Vesta

Crèdits: NASA, JPL-Caltech, UCLA, MPS, DLR, IDA
Propera parada: Ceres. La setmana passada, la sonda Dawn va posar fi a la seva missió d’un any de durada a l’asteroide Vesta i es va convertir en la primera sonda que ha visitat aquest món llunyà situat entre Mart i Júpiter, en el cinturó principal d’asteroides del Sistema Solar.
En aquesta imatge s’han recopilat moltes de les millors fotografies fetes a Vesta per la Dawn.
Vesta mostra evidències de ser una reminiscència dels primers anys del nostre Sistema Solar, un bloc de construcció de planetes rocosos com la Terra. L’antiga superfície de Vesta és plena de cràters i de llargues depressions segurament creats per impactes brutals. La baixa gravetat del planeta nan provoca certes característiques de la superfície com ara uns enormes penya-segats i una gran muntanya, visible a la part inferior de la imatge, que fa dues vegades l’altitud del mont Everest de la Terra.
De tota manera Vesta, amb uns 500 quilòmetres de diàmetre, és només el segon objecte més massiu del cinturó d’asteroides. I per això, fa dues setmanes, la Dawn va encendre els seus coets de ions i va començar a perseguir l’objecte més massiu: Ceres.
Si tot va segons el previst, la Dawn arribarà a Ceres el 2015. Vist amb telescopi, Ceres té un aspecte molt diferent, però, que hi trobarà la Dawn?