AE Aurigae i la nebulosa de l’Estrella Flamejant

Crèdits & Copyright: Jesús Vargas (Sky-Astrophotography) & Maritxu Poyal (Maritxu)

S’està incendiant l’estrella AE Aurigae? No. Per bé que AE Aurigae s’anomena l’estrella flamejant, que la nebulosa IC 405 que l’envolta es diu la nebulosa de l’Estrella Flamejant i que la regió sembla tenir el color del foc, no hi ha tal foc.
El foc, que normalment es defineix com la ràpida adquisició molecular d’oxigen, només es produeix quan hi ha prou oxigen i aquest no és important en entorns d’alta energia i de poc oxigen com les estrelles. El material que sembla fum és sobretot hidrogen interestel·lar, però efectivament conté filaments foscos com el fum fets de grans de pols rics en carboni.
La brillant estrella AE Aurigae, visible a la dreta del centre de la nebulosa, és tan calenta que és de color blau, i emet una llum tan energètica que elimina electrons del gas circumdant. Quan un protó torna a captar un electró s’emet llum, com es veu en la nebulosa d’emissió dels voltants.
La nebulosa de l’Estrella Flamejant que mostra la imatge és a uns 1.500 anys llum de distància, abasta uns 5 anys llum i es pot observar amb un petit telescopi a la constel·lació del Cotxer (Auriga).

APOD