Al cor d’Orion

Prop del centre d’aquest retrat còsmic, al cor de la nebulosa d’Orion, hi ha quatre estrelles calentes i massives conegudes com el Trapezi. Estretament agrupades en d’una regió d’aproximadament 1,5 anys llum de radi, dominen el centre del dens cúmul estel·lar de la nebulosa d’Orion.
La radiació ultraviolada ionitzant procedent de les estrelles del Trapezi, sobretot de l’estrella més brillant Theta-1 Orionis C, aporta tota la resplendor visible de la complexa regió de formació estel·lar.
El cúmul de la nebulosa d’Orion, d’uns tres milions d’anys, era encara més compacte quan era jove. Un estudi de la seva dinàmica indica que les col·lisions estel·lars que es van produir a una edat primerenca podrien haver originat un forat negre amb més de 100 vegades la massa del Sol. La presència d’un forat negre dins del cúmul podria explicar les altes velocitats observades de les estrelles del trapezi. La distància de la nebulosa d’Orion d’uns 1.500 anys llum el convertiria en el forat negre conegut més proper al planeta Terra.