Analema d’Apol·lo

Avui a les 20:44 TU, el Sol creua l’equador celeste en direcció sud.
L’equinocci (nit igual) és un esdeveniment astronòmic que marca el primer dia de tardor a l’hemisferi nord i de la primavera al sud. Amb el Sol a l’equador celeste, els habitants de la Terra experimentaran gairebé 12 hores de llum i 12 hores de foscor.
Per celebrar-ho, vet aquí aquest extraordinari registre del viatge anual del Sol a través del cel del planeta Terra, realitzat amb diverses exposicions planificades i captades en una sola peça de pel·lícula de 35 mil·límetres.
Les exposicions es van fer a la mateixa hora del dia (9:00 hora local) i capten la posició del Sol des del 7 de gener al 20 de desembre de 2003. Els diversos sols tracen una corba que es talla a si mateixa coneguda com a analema. En primer pla hi ha el temple d’Apol·lo de l’antiga Corint (Grècia), apropiat per a un analema, combinat digitalment amb la imatge de la pel·lícula.
Les dates dels equinoccis corresponen als punts mitjans (no el punt d’intersecció) de l’analema. La corba està orientada en la direcció i l’altitud corresponent al temple, de manera que la posició del Sol a l’equinocci de setembre és en el punt mitjà superior prop del centre de la imatge. Els solsticis d’estiu i d’hivern són a la part superior i inferior de l’analema.