Analema de l’alba (amb un petit detall)

Un analema és aquesta corba amb forma de 8 que s’obté en marcar la posició del Sol cada dia a la mateixa hora durant tot l’any del planeta Terra.
En aquest cas, les 17 fotografies fetes a les 02:31 TU entre les dates del 2 d’abril i el 16 de setembre segueixen la meitat de l’analema i miren a l’est cap al Sol naixent i el mar Caspi des del passeig marítim del port de Bakú (Azerbaidjan).
Amb el Sol més proper a l’horitzó, aquestes dates comprenen gairebé el període entre els equinoccis de 2012 del 20 de març i del 22 de setembre. El solstici estival de l’hemisferi nord del 20 de juny correspon a la part superior de la figura de 8 a l’esquerra, quan el Sol es trobava en el seva declinació més al nord.
Aquest any, però, l’exposició del 6 de juny contenia un petit detall addicional. Lleugerament exagerat, el petit punt negre que hi ha sobre el disc solar de la part superior de la imatge és el planeta Venus captat en l’inusual trànsit que va tenir lloc durant aquest ben planificat projecte d’analema de l’alba.
Idioma »