Analema des de Mart

Crèdits: NASA/JPL/Cornell/ASU/TAMU
El rover Opportunity va fer una fotografia del cel marcià a les 11:02 (hora local) de cada sol, o dia marcià, durant un any marcià. El resultat és aquest analema marcià, o sigui, una corba que segueix el moviment del Sol en el transcurs d’un any (668 sols) en el planeta vermell.
En termes terrestres, les imatges de l’any abracen des del 16 de juliol de 2006 fins a 2 de juny de 2008, a través de les quals s’ha fet aquesta projecció d’ull de peix centrada en el zenit. El Nord es troba a la part superior envoltat per una panoràmica del cel i del paisatge captada a finals de 2007 des de l’interior del cràter Victòria.
El cel marcià tintat està enfosquit al voltant de l’analema per mostrar clarament les posicions del Sol. A diferència de l’analema des de la Terra que té forma de 8, l’analema des de Mart té forma de pera perquè la inclinació axial és similar però l’òrbita és més el·líptica.
Quan Mart es troba més allunyat del Sol, el Sol avança lentament en el cel marcià i crea la part superior punxeguda de la corba. Quan és a prop del Sol i es mou ràpidament, el moviment solar aparent s’estira a la part inferior arrodonida. En alguns sols falten alguns fotogrames a causa d’operacions del rover i de tempestes de pols.