Analemes mitjançant solarigrafia

Avui és l’equinocci. El Sol creua l’equador celeste en direcció nord a les 16:57 TU, marcant el primer dia de la primavera a l’hemisferi nord.
Per celebrar-ho, contempleu aquesta notable imatge que segueix el trajecte anual del Sol pel cel del planeta Terra amb els primers analemes enregistrats mitjançant la tècnica de la solargrafia.
Els tres analemes es van captar amb una càmera estenopeica cilíndrica fent diàriament, de l’1 de març 2013 a l’1 de març de 2014, tres exposicions d’un minut de durada en un sol full de paper fotogràfic en blanc i negre. Les exposicions es van fer a les 10:30, 12:00 i 13:30 (hora local) des d’un balcó mirant al sud del districte de Kozanów de Wroclaw (Polònia).
Els dos equinoccis de l’any, que van tenir lloc el 20 de març i el 22 de setembre, corresponen als punts mitjans (no als punts d’encreuament) que hi ha a les corbes en forma de 8. Els forats aparents de les corbes són resultat de dies ennuvolats. Les dues línies contínues de la part inferior esquerra van ser provocades per una fallada del temporitzador que va deixar l’obturador estenopeic obert.