Andròmeda en llum visible i en infraroig

Crèdits: Subaru Telescope (NAOJ), Hubble Space Telescope, Mayall 4M Telescope (KPNO, NOAO), Digitized Sky SurveySpitzer Space Telescope
Processament & Copyright: Robert Gendler
Aquesta extraordinària imatge composta en colors sintètics està elaborada a partir de dades astronòmiques en llum visible i en infraroig.
El camp de visió abasta tota la galàxia d’Andròmeda (M31), una espiral enorme que és a tan sols 2,5 milions d’anys llum de distància. De fet, amb més del doble del diàmetre de la Via Làctia, Andròmeda és la galàxia propera més gran.
Les estrelles joves i blaves d’Andròmeda es troben al llarg dels extensos braços espirals, amb la resplendor vermellosa que revela l’existència de regions de formació estel·lar captades en llum visible per instruments terrestres i espacials.
Les dades de l’infraroig procedents del Telescopi Espacial Spitzer, barrejades també en els canals vermell i verd de la composició, realcen les franges de pols grumollosa escalfada per les estrelles joves a mesura que envolten cada vegada més a prop el nucli de la galàxia. Aquesta pols calenta, invisible en longituds d’ona òptiques, apareix en tonalitats ataronjades.
La imatge mostra també dues galàxies companyes més petites, M110 (a baix) i M32 (a dalt).

APOD