Aquesta nit, eclipsi de súperlluna

Crèdits: NASA‘s GSFC, David Ladd (USRA) & Krystofer Kim (USRA)
Aquesta nit una brillant Lluna plena s’esmorteirà i es tenyirà de vermell. La Lluna d’aquesta nit serà especialment brillant perquè està arribant a la fase plenament il·luminada i es troba relativament a prop de la Terra en la seva òrbita el·líptica.
Segons alguns mesuraments de grandària i brillantor, la Lluna plena d’aquesta nit es coneix com a súperlluna, tot i que el “súper” és exagerat, ja que tan sols serà un petit percentatge més gran i més brillant que la mitjana de la Lluna plena. No obstant això, la Lluna s’esmortirà i es tenyirà d’un tènue color vermell, ja que també quedarà afectada per un eclipsi total de Lluna en què la Lluna queda completament embolicada per l’ombra de la Terra. El tènue color vermell resulta de la llum del Sol que es dispersa més intensament a l’atmosfera de la Terra.
La Lluna d’aquesta nit també s’anomena Lluna de Collita, ja que és la Lluna plena que es produeix més a prop de l’equinocci de setembre, el temps de collita de cultius a l’hemisferi nord de la Terra.
Els eclipsis totals de súperllunes són relativament rars. L’últim eclipsi de súperlluna va ser el 1982 i el proper serà el 2033. El d’aquesta nit durarà més d’una hora i serà visible des de l’est d’Amèrica del Nord després de la posta del Sol, des de l’Amèrica del Sud a mitjanit, i des d’Europa Occidental abans de la sortida del Sol.
APOD    Etiquetes: