AR1520: illes a la fotosfera

Submergides en un mar de plasma i ancorades en camps magnètics, les taques solars són illes fosques de la mida d’un planeta que hi ha a la fotosfera solar, la superfície brillant del Sol.
Aquest grup de taques solars, fosques ja que són una mica més fredes que la superfície que les envolta, es troba en el centre de la regió activa AR1520 que actualment creua la cara visible del Sol. Va ser fotografiat l’11 de juliol amb un telescopi; el camp de visió d’aquesta imatge fa un diàmetre d’uns 160.000 quilòmetres.
Des d’AR1520, el 12 de juliol va sorgir una flamarada solar de classe X, i la corresponent ejecció de massa coronal, que va alliberar part de l’energia emmagatzemada en aquesta regió de camps magnètics enroscats. S’espera que l’ejecció de massa coronal arribi avui a la Terra, cosa que podria desencadenar tempestes geomagnètiques. En conseqüència, aquest cap de setmana es podrien produir aurores que adornarien el cel del planeta Terra juntament amb la conjunció dels planetes brillants i la Lluna creixent que es podrà observar diumenge abans de l’alba.
APOD    Etiquetes: