Arcs de colors sobre Buenos Aires

Què són aquests arcs de colors que hi ha al cel?
A l’igual dels arcs iris provocats per la pluja, els arcs de llum solar fragmentada en els colors que la componen també poden produir-se quan els cristalls de gel que suren en l’atmosfera actuen junts com un prisma gegantí.
L’arc de color de dalt és més habitual, ja que és part de l’halo de 22 graus que envolta el Sol quan els cristalls de gel hexagonals refracten la llum solar a través de dos dels sis costats. L’arc de color de baix, però, és més estrany. Aquest arc circumhoritzontal, anomenat de vegades arc iris de foc, no està creat ni pel foc ni per la pluja sinó també pel gel. En aquest cas, una sèrie de cristalls de gel plans, horitzontals i fins dels núvols cirrus alts refracten la llum solar que arriba a l’observador entre les cares superior i inferior. Aquesta mena d’arcs només es produeixen quan el Sol es troba més amunt de 58 graus sobre l’horitzó.
La fotografia es va fer una tarda del mes passat en direcció nord-oest en el carrer Diagonal de Ciudad de La Plata, a la província de Buenos Aires (Argentina).


APOD    Etiquetes: