Arp 188 i la cua del Capgròs

En aquesta impressionant imatge, basada en les dades del Hubble Legacy Archive, les galàxies distants formen un espectacular teló de fons per la desmanegada galàxia espiral Arp 188, la galàxia del Capgròs.
Aquest capgròs còsmic és a tan sols 420 milions d’anys llum de distància a la constel·lació septentrional Draco. La seva cridanera cua fa uns 280 mil anys llum de llargada i conté diversos cúmuls massius d’estrelles blaves i brillants.
Diu una història que una galàxia intrusa més compacta va creuar per davant d’Arp 188 (de dreta a esquerra en aquesta imatge) i, per atracció gravitatòria, va quedar penjant al voltant i per darrere del Capgròs. Durant l’encontre, les forces de marea van extraure estrelles, gas i pols de la galàxia espiral que van formar l’espectacular cua. La galàxia intrusa, que s’estima es troba a uns 300 mil anys llum darrere del Capgròs, es pot apreciar a través dels braços espirals a la part superior dreta.
Continuant amb l’analogia terrenal, la galàxia del Capgròs segurament perdrà la cua a mesura que es faci gran, i els cúmuls d’estrelles formaran satèl·lits més petits al voltant de l’enorme galàxia espiral.