Arp 272

Crèdits: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA. Processament: Martin Pugh
Aquesta imatge, elaborada amb dades del Hubble Arxiu Legacy, mostra dues grans galàxies en col·lisió i els seus braços en espiral enllaçant-se. La parella està catalogada en l’Atlas de galàxies peculiars de l’astrònom Halton Arp com Arp 272. També es coneixen com NGC 6050, la que hi ha a prop del centre, i IC 1179, la de la part superior dreta. A dalt i a l’esquerra de l’espiral més gran NGC 6050, es pot observar una tercera galàxia que, segurament, també forma part del sistema en interacció.
Aquestes galàxies es troben a uns 450 milions d’anys llum de distància en el cúmul de galàxies d’Hèrcules. A aquesta distància, el panorama s’estén per més de 150 mil anys llum.
Tot i que l’escena sembla singular, actualment es creu que les col·lisions de galàxies i les eventuals fusions entre elles són habituals, de manera que Arp 272 representa una etapa en aquest procés inevitable. De fet, se sap que la gran galàxia espiral propera d’Andròmeda s’està apropant a la nostra galàxia; Arp 272 ofereix, doncs, una visió de la futura col·lisió entre Andròmeda i la Via Làctia.