Arp 188 i la cua del Capgròs

Crèdits: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA. Processament & Copyright: Joachim Dietrich
Per què aquesta galàxia té una cua tan llarga?
En aquesta impressionant imatge basada en les dades del Hubble Legacy Archive, les galàxies distants formen un espectacular teló de fons per a la desmanegada galàxia espiral Arp 188, la galàxia del Capgròs. Aquest capgròs còsmic és a tan sols 420 milions d’anys llum de distància a la constel·lació boreal Draco. La seva cridanera cua fa uns 280 mil anys llum de llarg i conté cúmuls d’estrelles blaves, massives i brillants.
Diu una història que una galàxia intrusa més compacta va creuar per davant d’Arp 188 —de dreta a esquerra en aquesta vista— i va quedar penjada al darrere del Capgròs per atracció gravitatòria. Durant la trobada, les forces de marea van extraure de la galàxia espiral les estrelles, el gas i la pols que formen l’espectacular cua. La galàxia intrusa, que s’estima es troba a uns 300 mil anys llum darrere del Capgròs, es pot veure a través dels braços espirals a la part superior dreta.
D’acord amb el seu homònim terrestre, la galàxia del Capgròs perdrà segurament la cua a mesura que envelleixi, i els cúmuls estel·lars de la cua formaran satèl·lits més petits al voltant de l’enorme galàxia espiral.
APOD