Atrapades en la luminescència

Crèdit de la il·lustració: ESO, L. Calçada – Equip de recerca: Sandra Savaglio (MPE) et al.
En aquesta il·lustració, dues galàxies distants formades uns 2 milions d’anys després del Big Bang es troben atrapades en la luminescència de GRB090323, una explosió de raigs gamma vista per tot l’Univers.
L’alineament de l’explosió de raigs gamma i les galàxies, que brilla a través de la seva galàxia mare i d’una altra galàxia propera, s’infereix a partir de l’espectre de la luminescència que segueix a la detecció inicial de l’explosió feta pel Fermi Gamma Ray Space Telescope el març de 2009.
Tal com ha observat un dels Very Large Telescopes de l’Observatori Europeu del Sud, l’espectre de la luminescència residual de l’explosió mostra un altre resultat sorprenent: aquestes galàxies distants són més riques en elements pesants que el Sol, amb abundàncies mai vistes en l’Univers primerenc.
Els elements pesants que enriqueixen les galàxies madures en l’Univers local es van originar en generacions anteriors d’estrelles. Per tant, aquestes galàxies joves han experimentat un ritme prodigiós de formació estel·lar i d’evolució química en comparació amb la nostra Via Làctia.
En la il·lustració, la llum procedent del lloc de l’explosió (a l’esquerra) passa successivament a través de les galàxies (a la dreta). En els requadres es mostren els espectres de les línies d’absorció dels elements de les galàxies implicats en la luminescència.
Els astrònoms del planeta Terra es trobarien a uns 12 milions d’anys llum més enllà del límit dret de la il·lustració.