Aurora rosa sobre Crater Lake

Crèdit & Copyright: Brad Goldpaint (Goldpaint Photography)
Per què aquesta aurora té aquest cridaner color rosa?
El mes passat, al fotografiar el pintoresc Crater Lake d’Oregon (EUA), el cel es va il·luminar amb aurores de colors inusuals.
Tot i que es coneixen molt bé els mecanismes físics que creen les aurores, preveure’n l’ocurrència i els colors segueix sent un tema de recerca.
Se sap que les típiques aurores baixes apareixen de color verd; tenen lloc a uns 100 quilòmetres d’altitud i estan relacionades amb àtoms d’oxigen atmosfèric excitats pel veloç plasma procedent de l’espai. Les següents aurores més altes, a uns 200 quilòmetres, apareixen de color vermell i també són emeses per l’oxigen atmosfèric. Algunes de les aurores més altes, a uns 500 quilòmetres, apareixen de color blau i estan causades per ions de nitrogen que dispersen la llum del Sol.
Quan les diferents capes d’aurores llunyanes es contemplen des de terra, els colors es poden combinar per produir tonalitats úniques i espectaculars com els rars matisos de color rosa que es veuen en aquesta imatge.
En els pròxims dos anys, a mesura que s’acosti el màxim nivell d’activitat solar, les explosions de partícules procedents del Sol continuaran produint magnífics espectacles nocturns, fins i tot, més memorables.
APOD    Etiquetes: