Camp ampli de la nebulosa del Capoll

En aquest camp ple d’estrelles, que abasta uns 2 graus dins de la constel·lació Cygnus, la nebulosa del Capoll atreu totes les mirades.
El Capoll còsmic, una compacta regió de formació d’estrelles, interromp un llarg rastre de núvols foscos de pols interestel·lar. Catalogada com IC 5146, aquesta nebulosa fa gairebé 15 anys llum d’amplada i es troba a uns 4.000 anys llum de distància.
Com en altres regions de formació d’estrelles, destaca el vermell del gas hidrogen excitat per les estrelles joves i calentes així com el blau de la llum reflectida per la pols a la vora d’un núvol molecular que, d’altra manera, seria invisible.
L’estrella brillant que hi ha prop del centre d’aquesta nebulosa, d’uns pocs centenars de milers d’anys d’edat, impulsa la brillantor nebular mentre crea una cavitat en la pols i el gas del núvol molecular que forma l’estrella.
Els llargs i polsegosos filaments que apareixen foscos en aquesta imatge en llum visible oculten, en realitat, altres estrelles en procés de formació, tal com es veu en longituds d’ona infraroges.

APOD