Camp ampli de Rho Ophiuchi

Crèdit & Copyright: Rogelio Bernal Andreo
Els núvols que envolten el sistema estel·lar Rho Ophiuchi componen una de les regions de formació d’estrelles més properes.
Rho Ophiuchi és el sistema binari d’estrelles que es veu a la zona de colors clars de la dreta de la imatge. Aquest sistema estel·lar, situat a tan sols 400 anys llum de distància, es distingeix pels voltants plens de colors que inclouen una nebulosa d’emissió vermella i nombroses bandes de pols de colors marró clar i fosc.
A la part superior dreta del sistema de núvols moleculars Rho Ophiuchi hi ha l’estrella groga Antares. Entre Antares i la nebulosa d’emissió vermella hi ha M4, un cúmul globular d’estrelles distant però casualment superposat.
A la part inferior de la imatge es veu IC 4592, la nebulosa Cap de Cavall Blau. La resplendor blava que envolta l’ull del Cap de Cavall Blau, així com altres estrelles que hi ha per tota la imatge, és una nebulosa de reflexió composta per pols fina.
A l’esquerra de la imatge hi ha una nebulosa de reflexió geomètricament angulosa catalogada com a Sharpless 1. Aquí, l’estrella brillant prop del vòrtex de pols crea la llum de la nebulosa de reflexió dels voltants.
Tot i que la majoria d’aquestes característiques es poden veure amb un petit telescopi apuntant a les constel·lacions Ophiuchus, Scorpius i Sagittarius, l’única manera d’observar els intricats detalls dels remolins de pols que es veuen a la imatge és fent servir una càmera de llarga exposició.