Cap de Cavall: una vista més àmplia

Composició i Processament: Robert Gendler
Dades de la imatge: ESO, VISTA, HLA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Per crear aquesta àmplia perspectiva del paisatge interestel·lar que envolta la famosa nebulosa Cap de Cavall es van fer servir les dades combinades del telescopi terrestre VISTA i del Telescopi Espacial Hubble.
Captat en longituds d’ona de l’infraroig proper, aquest núvol molecular polsegós s’estén sobre una escena que cobreix un angle d’uns dos terços la grandària de la Lluna plena en el cel. D’esquerra a dreta, la imatge abasta uns 10 anys llum a la distància estimada del Cap de Cavall de 1.600 anys llum.
Coneguda també com Barnard 33, l’encara recognoscible nebulosa Cap de Cavall, a la part superior dreta, és la resplendor en infraroig proper d’un pilar de pols cobert d’estrelles acabades de néixer. A baix i a l’esquerra, la brillant nebulosa de reflexió NGC 2023 és l’entorn il·luminat d’una estrella jove calenta. Els densos núvols que hi ha per sota de la base del Cap de Cavall i als afores de NGC 2023 mostren una emissió en vermell llunyà que revela uns dolls energètics coneguts com objectes Herbig-Haro, també associats amb estrelles nounades.