Cel del camp versus cel de la ciutat

Crèdit & Copyright: Tomas Slovinsky. Text: Matipon Tangmatitham (NARIT)

Els cels foscos estan desapareixent del món.
Amb la modernització arriba la il·luminació artificial que abrillanta la nit. Si bé aquestes llums permeten als humans moderns veure-hi, molta llum es perd en el cel. Aquesta contaminació lumínica no només malgasta energia, sinó que, quan és reflectida per l’atmosfera terrestre, crea una lluminositat nocturna que pertorba la vida salvatge i perjudica la salut humana, alhora que fa ben poc per prevenir la delinqüència. La contaminació lumínica també fa que un firmament nocturn fosc sigui una raresa per a les noves generacions. Tot i que en les grans ciutats es pot fer molt poca cosa, les zones rurals podrien beneficiar-se d’una il·luminació totalment protegida de l’exposició en el cel nocturn on no sigui necessària.
El panorama conté 6 segments verticals adjacents fotografiats des de diferents llocs d’Eslovàquia amb el mateix equipament i a la mateixa hora de la nit i, a continuació, sotmesos al mateix processament digital. Tot i que no hi ha cap estrella visible en el firmament de la ciutat més a l’esquerra, el firmament més a la dreta és magníficament fosc.
Podeu ajudar a protegir les meravelles del vostre firmament nocturn afavorint, quan sigui possible, una il·luminació respectuosa del cel fosc.


APOD