Cel fosc: encenem la nit!

Crèdit & Copyright: Jeff Dai (TWAN)
Alguna vegada heu experimentat un firmament nocturn realment fosc? Una característica comuna i sorprenent n’és la banda lluminosa de la Via Làctia que s’estén per l’horitzó d’un costat a l’altre. Si viviu en una gran ciutat o a prop, és possible que no ho sapigueu, perquè les llums de la ciutat reflectides a l’atmosfera només permeten observar la Lluna i algunes estrelles.
Avui, però, és el Dia Internacional de la Llum de la UNESCO, i la Unió Astronòmica Internacional demana a la gent que encengui la nit i que procuri comprendre —i en el futur, redueixi— la contaminació lumínica. Podeu practicar-ho ara mateix passant el cursor per damunt de la imatge. La fotografia After és un panorama de quatre exposicions fetes amb la mateixa càmera i des del mateix lloc, i mostra el que va passar recentment a la Xina, quan els habitants del comtat de Kaihua van decidir apagar moltes de les seves llums. A la fotografia Before s’hi veu les estrelles Sirius (a l’esquerra del centre) i Betelgeuse, i a la fotografia After milers d’estrelles amb la banda arquejada de la Via Làctia.
La humanitat ha viscut durant mil·lennis sota un firmament nocturn fosc; connectar-hi és important des del punt de vista del patrimoni tant natural com cultural.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day