Centellejant

El 4 juny de 2010, Regulus, l’estrella alfa de la constel·lació Leo, i el planeta Mart, separats en el cel tan sols uns 1,5 graus, tenien gairebé la mateixa lluentor aparent.
Una càmera va enregistrar els rastres de la parella en aquesta enginyosa i creativa exposició de 10 segons.
Sabeu quin rastre pertany a l’estrella i quin al planeta? Una pista: la turbulència atmosfèrica fa que la imatge de l’estrella centellegi o modifiqui la brillantor i el color amb més facilitat que la del planeta.
El centelleig és més pronunciat perquè l’estrella és, en realitat, una font puntual de llum que es veu com un feix estret de raigs de llum. Degut a la turbulència que hi ha al llarg de la línia de visió, la ràpida evolució de la refracció afecta els colors de la llum en quantitats diferents i produeix, en general, l’efecte de parpelleig de les estrelles.
Mart, però, és molt més a prop que les estrelles i és una font de llum més extensa. Tot i que minúscul, el seu disc sembla un feix de raigs de llum molt més ampli en comparació amb el d’una estrella, de manera que, de mitjana, es veu menys afectat per una turbulència de petita escala.
El resultat és el rastre variat i amb els colors de l’arc de Sant Martí de Regulus (a l’esquerra), i el rastre més estable i vermellós de Mart.