Colors d’estrelles a Orion

Què determina el color d’una estrella? Doncs la seva temperatura.
Les estrelles vermelles són fredes, amb temperatures a la superfície d’uns 3.000 graus Kelvin (K), mentre que les estrelles blaves són més calentes, amb temperatures per sobre dels 30.000 K.
El groc del nostre adorable Sol correspon a una temperatura d’uns confortables 6.000 K.
Les diferències de colors de les estrelles són particularment fàcils de veure en aquesta fascinant vista composta de la constel·lació d’Orion realitzada mentre s’experimentava una tècnica d’enfocament per pasos dels rastres estel·lars.
La vista de dalt és el resultat de combinar una sèrie de 35 exposicions consecutives per a produir rastres d’estrelles que es mouen d’esquerra a dreta mentre es canvia el focus a cada pas.
Es comença i s’acaba amb la càmera fora de focus; el resultat és una imatge molt nítida cap a la meitat de la sèrie, mentre que els rastres de les estrelles queden borrosos i amb l’aparença de llacet. Per a les estrelles més brillants, el desenfocament produeix colors més saturats.
A la part superior esquerra, la supergegant roja Betelgeuse d’Orion destaca sobre les altres estrelles blavoses, més calentes, que componen el cos de la constel·lació.
La nebulosa d’Orion, que no és pas cap estrella, aporta un matís rosat a sota del centre.
També és notable el tènue rastre de la freda estrella de carboni roig W Orionis, a la vora dreta de la zona central, amb el seu color vermell realçat per una composició rica en carboni.