Cràters Messier en estèreo

Crèdits: Apollo 11NASA. Copyright Patrick Vantuyne

Moltes nebuloses i cúmuls estel·lars brillants del firmament de la Terra s’associen al nom de l’astrònom Charles Messier pel seu famós catàleg del segle XVIII.
El seu nom també es dona a aquests dos grans i notables cràters de la Lluna. En el fosc i llis mar de la Fertilitat o Mare Fecunditatis hi destaquen Messier (a l’esquerra) i Messier A amb unes dimensions de 15 per 8 i 16 per 11 quilòmetres, respectivament. Les seves formes allargades s’expliquen per la trajectòria en un angle extremadament baix seguida per un objecte impactant que es movia d’esquerra a dreta i va excavar els cràters. L’impacte superficial també va provocar que dos raigs brillants de material s’estenguessin al llarg de la superfície cap a la dreta, més enllà de la imatge.
Destinada a ser vista amb les ulleres vermell/blau (vermell per a l’ull esquerre), aquesta sorprenent imatge estèreo del parell de cràters s’ha creat recentment a partir d’escaneigs d’alta resolució de dues fotografies (AS11-42-6304, AS11-42-6305) preses durant la missió Apollo 11 a la Lluna.

APOD