Cues de cometa i rastres d’estrelles

Crèdit & CopyrightKevin Parker

Després de fregar l’horitzó occidental de les nits de l’estiu septentrional, el cometa PanSTARRS (també conegut com a C/2014 Q1) es va elevar més amunt en els cels de l’hivern meridional.
El cometa, un visitant del Sistema Solar interior descobert l’agost de 2014 pel prolífic projecte d’exploració panSTARRS, va ser captat aquí el 17 de juliol des del Home Observatory de Mackay (Queensland, Austràlia). El camp de visió abasta una mica més d’1 grau. Creuant ràpidament el cel, dos dies després el PanSTARRS es trobava més a prop de la Terra. La fotografia telescòpica, alineada per seguir el ràpid moviment del cometa, mostra també els rastres de les tènues estrelles de la constel·lació Cancer. Impulsades pel vent solar, les cues blavoses d’ions del PanSTARRS s’allunyen del Sol. Conduïda per la pressió de la llum solar, la cua groguenca i més difusa de pols és empesa cap a fora i s’endarrereix de l’òrbita del cometa.
Els dies vinents, el cometa –un bon objectiu amb prismàtics des de latituds meridionals– escombrarà el cel a prop de Venus, de Júpiter i de la brillant estrella Regulus.