De Califòrnia a les Plèiades

Crèdit & Copyright: Rogelio Bernal Andreo (Deep Sky Colors)
Un viatge astronòmic des de la nebulosa de Califòrnia fins al cúmul estel·lar de les Plèiades cobriria tan sols 12 graus del cel nocturn del planeta Terra. Això és equivalent a l’extensió angular de 25 llunes plenes sobre les fronteres de les constel·lacions Perseus i Taurus.
Aquesta àmplia i profunda composició visual de la regió mostra les polsoses nebuloses d’aquest paisatge còsmic i els colors massa febles per veure a ull nu.
A l’esquerra, la nebulosa Califòrnia, catalogada com a NGC 1499, té una forma familiar tot i que el seu litoral fa en realitat més de 60 anys llum de llarg i es troba a uns 1.500 anys llum de distància. La resplendor vermellosa prové dels àtoms d’hidrogen ionitzats per la lluminosa estrella blava Xi Persei que es veu a la seva dreta.
A la dreta, el famós cúmul estel·lar de les Plèiades és a uns 400 anys llum de distància i fa uns 15 anys llum de diàmetre. L’espectacular color blau està causat pel reflex de la llum de les estrelles per la pols interestel·lar.
Al mig es veuen les estrelles calentes de l’associació Perseus OB2 i les nebuloses fosques i polsoses que hi ha al llarg de la vora de l’enorme i pròxim núvol molecular de Perseus.