Despullant ESO 137-001

Crèdits: NASA, ESA, CXC

La galàxia espiral ESO 137-001 es precipita sobre l’enorme cúmul de galàxies Abell 3627, a uns 220 milions d’anys llum de distància. En aquesta composició del Hubble i del Chandra, la llunyana galàxia es veu a través d’un primer pla de les estrelles de la Via Làctia a la constel·lació meridional Triangulum Australe. Com que l’espiral avança a uns 7 milions de quilòmetres per hora, quan la pressió d’impacte en el tènue mitjà del cúmul supera la gravetat de la galàxia, el gas i la pols que conté són arrencats.
Tal com indiquen les dades en llum gairebé visible del Hubble, els brillants cúmuls estel·lars s’han format en el material arrencat al llarg de les franges blavoses. Per la seva banda, les dades de raigs X del Chandra mostren l’enorme extensió dels gasos arrencats com unes rastres difuses d’un blau molt fosc que s’estenen més de 400.000 anys llum cap a la part inferior dreta. La pèrdua significativa de pols i de gas farà difícil la formació de noves estrelles en aquesta galàxia.
Just a la dreta d’ESO 137-001 hi ha una galàxia el·líptica groguenca en què no hi ha ni pols ni gas per a formar estrelles.


APOD