Dolls d’un forat negre a 4U1630-47

Crèdits: NASA, CXC, M. Weiss
De què estan fets els dolls d’un forat negre?
Molts forats negres de sistemes estel·lars estan envoltats per discos de gas i de plasma extrets gravitacionalment d’una estrella binària pròxima. Després d’acostar-se al forat negre, part d’aquest material acaba sent expulsat del sistema estel·lar en forma de potents dolls que emanen des dels pols del forat negre en rotació.
L’evidència recent indica que aquests dolls estan compostos no només d’electrons i de protons sinó també de nuclis d’elements pesats com ara ferro i níquel. El descobriment es va fer en el sistema 4U1630-47 mitjançant el conjunt de radiotelescopis del CSIRO que hi ha a l’est d’Austràlia i el satèl·lit XMM-Newton de l’Agència Espacial Europea que orbita la Terra.
Tot i que es creu que el sistema estel·lar 4U1630-47 conté només un petit forat negre —d’un parell de vegades la massa del Sol— les implicacions d’aquest resultat poden ser més àmplies: que els forats negres més grans també poden emetre dolls de nuclis massius al cosmos.
El sistema estel·lar 4U1630-47 està representat en aquesta il·lustració amb una gran estrella blava (a la dreta) i uns dolls que emanen d’un forat negre que hi ha al centre del disc d’acreció (a l’esquerra).
Idioma »