Dos forats negres que dansen a 3C 75

Crèdits: Raigs X: NASA/CXC/D. Hudson, T.Reiprich et al. (AIfA); Ràdio: NRAO/VLA/ NRL
Què està passant en el centre de la galàxia activa 3C 75?
Les dues fonts brillants que hi ha el centre d’aquesta composició de raigs X (en blau) i ràdio (en rosa) són uns forats negres supermassius que s’orbiten mútuament i que alimenten la font gegant de ràdio 3C 75. Envoltats de gas que emet raigs X a milions de graus i escopint dolls de partícules relativistes, aquests forats negres supermassius estan separats per 25000 anys llum. Els nuclis de les dues galàxies en fusió del cúmul galàctic Abell 400 són a uns 300 milions d’anys llum de distància.
Els astrònoms pensen que aquests dos forats negres supermassius estan units per la gravetat d’un sistema binari, en part perquè l’aspecte consistent dels dolls cap enrere està produït segurament pel seu moviment comú mentre travessen el gas calent del cúmul a 1200 quilòmetres per segon.
Es creu que aquestes espectaculars fusions còsmiques són habituals en entorns poblats de cúmuls galàctics de l’Univers distant. Se suposa que, en les etapes finals, aquestes fusions són fonts intenses d’ones gravitacionals.