Dos milions d’estrelles en moviment

Crèdits: ESA, Gaia, DPAC
Si es pogués contemplar el cel nocturn durant un milió d’anys, com canviaria? A banda dels efectes locals provocats per la rotació de la Terra i la reorientació de la inclinació del seu eix, les mateixes estrelles es mouran.
Combinant les dades de posició amb una precisió sense precedents de dos milions d’estrelles captades durant anys pels satèl·lits que orbiten la Terra Hipparcos (ara difunt) i Gaia de l’ESA, s’han extrapolat els futurs moviments de les estrelles al llarg de milions d’anys. Com es mostra en el vídeo, moltes estrelles tan sols fan petits ajustos angulars, però algunes —normalment les properes— passen volant pel firmament. Els asterismes i les constel·lacions familiars es tornen irreconeixibles a mesura que es mouen les estrelles que els van formar. No hi surten les nombroses nebuloses locals que segurament es dissiparan, mentre que les més noves es formaran en llocs diferents.
Potser és tranquil·litzador: els futurs habitants de la Terra encara seran capaços de reconèixer la banda central de la Via Làctia.
Idioma »