Dunes de sorra a ratlles a Mart

Crèdits: HiRISEMROLPL (U. Arizona)NASA. Processament: Wlodek Glazewski. Text: Alex R. Howe (NASA/USRAReader’s History of SciFi Podcast)

Per què aquestes dunes de sorra a Mart són ratllades? Ningú n’està segur.
La imatge mostra les dunes a ratlles del cràter marcià Kunowsky, fotografiades recentment amb la càmera HiRISE del Mars Reconnaissance Orbiter. Se sap que moltes dunes marcianes estan cobertes desigualment amb gel de diòxid de carboni (gel sec), creant patrons de zones clares i fosques. El diòxid de carboni no es fon, sinó que se sublima, convertint-se directament en un gas. El diòxid de carboni també és un material d’efecte hivernacle, fins i tot, com a sòlid, de manera que pot atrapar la calor sota el gel i sublimar-se de baix cap amunt, provocant erupcions semblants als guèisers. Durant la primavera marciana, aquestes erupcions poden causar un patró de taques fosques de descongelació, on s’exposa la sorra més fosca.
La fotografia, però, es va fer durant la tardor marciana, quan el clima és més fred, cosa que fa que aquestes ratlles siguin particularment desconcertants. Una hipòtesi és que són causades per esquerdes en el gel que es formen a partir d’erupcions més dèbils o de l’estrès tèrmic com a part del cicle dia-nit, però la investigació continua. Observar aquestes dunes i d’altres durant més estacions marcianes ens pot donar més pistes per resoldre aquest misteri.