Eclipsi lunar total sobre el llac Waterton

Crèdits & Copyright: Yuichi Takasaka / TWAN / www.blue-moon.ca

Aquesta seqüència d’un eclipsi total de Lluna, gravada el 15 d’abril de 2014, apunta al sud del llac gelat Waterton que hi ha al Waterton Lakes National Park a Alberta (Canadà). L’horitzó més llunyà mostra els pics del Glacier National Park (EUA).
Una exposició cada 10 minuts va captar la posició i la fase de l’eclipsi de la Lluna a mesura que s’arquejava, d’esquerra a dreta, per sobre de l’agrest skyline i de les llums de la ciutat de Waterton. La seqüència presenta els aproximadament 80 minuts que va durar la fase total de l’eclipsi.
Al voltant de 270 aC, l’astrònom grec Aristarc també va mesurar la durada dels eclipsis lunars, tot i que segurament sense el benefici de les càmeres i dels rellotges digitals. Fent servir la geometria va idear una manera simple i impressionantment precisa per calcular, a partir de la durada de l’eclipsi, la distància de la Lluna en funció del radi de la Terra.
Aquesta seqüència de l’eclipsi també mostra les posicions successives de Mart (per sobre i a la dreta de la Lluna), de la brillant estrella Spica (al costat del disc lunar enrogit) i de Saturn (a l’esquerra i a baix).