Ejecció de massa coronal, cometa i planeta Terra

Crèdits: NRL / SECCHI / STEREO / NASA. Processament: Karl Battams (NRL i @SungrazerComets)
Després d’aparèixer en una popular oportunitat fotogràfica amb una jove Lluna creixent prop de la posta de Sol, el cometa PANSTARRS, visible a ull nu, continua ascendint en el cel de l’hemisferi nord.
Aquesta excepcional perspectiva interplanetària del 13 de març mostra el cometa posant amb el nostre bell planeta, tal com ho va observar la sonda STEREO B.
Seguint l’òrbita de la Terra, la sonda es troba gairebé en oposició al Sol i mira cap enrere el cometa i la Terra, amb el Sol just més enllà de l’esquerra de la imatge. A l’esquerra hi ha una enorme ejecció de massa coronal en plena erupció des d’una regió solar activa. Per descomptat, l’ejecció, el cometa i el planeta Terra són a distàncies diferents de la sonda (el cometa és el que es troba més a prop).
La imatge processada digitalment presenta la diferència entre dos fotogrames consecutius captats pel SECCHI Heliospheric Imager de la sonda, cosa que provoca un fort efecte d’ombreig en els objectes que es mouen entre fotograma i fotograma. Els objectes massa brillants creen les nítides línies verticals. El processament revela unes complicades estructures com a plomes en l’extensa cua de pols del cometa PANSTARRS.