El Carro Gran

El Carro Gran, l’asterisme més famós del cel del nord, és fàcil de reconèixer, tot i que alguns hi veuen una arada enlloc d’un carro. En qualsevol cas, passant el cursor per sobre d’aquesta imatge composta de 24 fotogrames apareixen els noms de les estrelles i els contorns familiars de l’asterisme.
Dubhe, l’estrella Alfa de la constel·lació matriu del carro, l’Óssa Major, es troba a la part superior dreta. Juntament amb l’estrella Beta Merak, les dos estrelles formen una línia que assenyala el camí a l’estrella Polaris i al pol nord celeste (més enllà del límit superior de la imatge).
En la tradició dels observadors del cel també és notable Mizar, la segona estrella del mànec del carro, que configura amb l’aparentment propera Alcor un test visual d’estrella doble.
En aquest famós camp d’estrelles també es poden identificar diversos objectes del catàleg Messier. Descarregueu-vos la imatge en alta resolució per trobar-hi exquisides vistes d’algunes galàxies espirals distants de Messier i un mussol més local.