El color d’IC 1795

Crèdit & Copyright: Bob and Janice Fera (Fera Photography)
Aquesta fotografia mostra el gas resplendent i els núvols de pols fosca d’IC 1795, una regió de formació estel·lar que hi ha a la constel·lació septentrional de Cassiopeia.
El color vermell dominant de la nebulosa, catalogada també com NGC 896, es va captar mitjançant una càmera sensible i llargues exposicions amb un filtre de banda estreta.
El filtre de banda estreta deixa passar només la llum H-alfa, és a dir, la llum vermella dels àtoms d’hidrogen. Ionitzat per la llum ultraviolada procedent de les estrelles joves energètiques, un àtom d’hidrogen emet la característica llum H-alfa quan el seu únic electró és capturat i salta a estats de menor energia.
IC 1795 es troba no gaire lluny en el cel del famós Doble Cúmul d’estrelles de la constel·lació de Perseus, i a prop d’IC 1805, la nebulosa del Cor. A més, forma part d’un complex de regions de formació estel·lar que hi ha a la vora d’un gran núvol molecular. Aquest complex es troba a tan sols uns 6.000 anys llum de distància i s’estén al llarg del braç espiral de Perseus de la nostra galàxia, la Via Làctia. A aquesta distància, aquesta imatge d’IC 1795 fa uns 70 anys llum de diàmetre.

APOD