El cometa Garradd i Messier 15

Aquesta imatge composta telescòpica, enregistrada el 2 d’agost, mostra el cometa Garradd (C/2009 P1) en el mateix camp de visió que el cúmul globular M 15.
Segur que l’escena hauria estat gratificant per a l’influent caçador d’estels del segle XVIII Charles Messier. Mentre Messier escanejava els cels francesos buscant cometes, es va dedicar a catalogar acuradament les posicions de coses borroses i amb l’aparença de cometes però que no es movien contra el fons d’estrelles i, per tant, no eren cometes.
Pel que fa a M 15 (a baix a la dreta), l’entrada número 15 en el seu famós catàleg de no cometes, ara se sap que és un cúmul de més de 100.000 estrelles que es troba a uns 35.000 anys llum de distància.
Quant al cometa, descobert l’agost de 2009 per l’astrònom G. J. Garradd (Observatori Siding Spring, Austràlia), actualment està recorrent la constel·lació Pegasus, a uns 13 minuts llum de la Terra, i brilla feblement amb una magnitud 9. En els propers mesos brillarà encara més; es preveu que quan arribi al seu màxim, el febrer de 2012, es pugui veure gairebé a l’ull nu.