El cometa Lemmon i el cel profund

El cometa Lemmon, que actualment navega per sobre del pla de l’eclíptica, s’ha esvaït notablement en el cel nocturn del planeta Terra mentre es dirigeix cap al Sistema Solar exterior.
A uns 16 minuts llum (2 UA) del Sol, encara llueix la coma verdosa que es veu a la dreta d’aquesta vista telescòpica de 4 graus d’amplada, captada dissabte passat, amb cúmuls estel·lars i nebuloses del cel profund de Cassiopeia. El dens paisatge de fons és típic d’aquesta constel·lació septentrional que hi ha en els poblats camps d’estrelles de la Via Làctia.
Prop del centre hi ha el cúmul estel·lar obert M 52, a uns 5.000 anys llum de distància. A baix i a l’esquerra de M 52 hi ha la nebulosa vermellosa NGC 7635, a uns 11.000 anys llum de distància, ben coneguda per aparèixer en les imatges detallades com la nebulosa de la Bombolla.
L’esvaït cometa Lemmon, però, no és l’únic objecte en primer pla d’aquesta escena. A la dreta es veu un tènue raig captat durant la llarga exposició: és un satèl·lit en òrbita que brilla sota la llum del Sol i que fa l’ullet mentre penetra en l’ombra de la Terra.