El cometa Lovejoy frega el Sol però sobreviu

Com la majoria de cometes que passen fregant el Sol, no s’esperava que el cometa Lovejoy (C/2011 W3) sobrevisqués al seu encontre amb el Sol. Però ho va fer.
Aquesta imatge, procedent d’un coronògraf a bord de l’observatori permanent del Sol SOHO, mostra les restes d’entrada de la cua així com el cap brillant o coma que emergeix de la resplendor solar.
La posició del Sol, darrere d’un disc d’ocultació per bloquejar la llum aclaparadora, s’indica amb el cercle blanc. Separat de la seva cua, la coma del cometa Lovejoy és tan brillant que satura els píxels de la càmera i provoca les ratlles horitzontals.
Es creu que els cometes que freguen el Sol pertanyen a la família de cometes Kreutz, originats per ruptures successives d’un cometa pare de grans dimensions que va passar molt a prop del Sol en el segle XII. La majoria han estat descoberts per les càmeres del SOHO però aquest va ser detectat per primera vegada des d’un observatori terrestre per l’astrònom australià Terry Lovejoy.
S’estima que el cometa Lovejoy s’ha aproximat fins a uns 120.000 quilòmetres de la superfície del Sol i que segurament té un nucli prou gran per sobreviure al pas per l’intens periheli.
Aquí es poden trobar diversos vídeos de l’esdeveniment captat pel Solar Dynamics Observatory.