El Corrent de Magalhães

En una versió astronòmica de la recerca de la font del Nil, actualment els astrònoms tenen proves sòlides sobre l’origen del Corrent de Magalhães, descobert en longituds d’ona de ràdio a la dècada de 1970.
Aquesta composició mostra la llarga franja de gas en tonalitats rosades contra una vista de tot el cel amb el pla de la nostra galàxia, la Via Làctia. Prop del cap del corrent (a la dreta) es veuen tant el Gran com el Petit Núvols de Magalhães, unes galàxies nanes satèl·lits de la Via Làctia.
Per investigar les abundàncies d’elements que hi ha en els quàsars que travessen el corrent es van fer servir les dades del Cosmic Origins Spectrograph del Hubble. Els resultats indiquen que la major part del material del corrent prové del Petit Núvol de Magalhães.
El Corrent de Magalhães és segurament el resultat de les interaccions gravitatòries entre les dues galàxies nanes, fa uns 2 mil milions d’anys, en les que el Petit Núvol de Magalhães va perdre més material a causa de la seva menor massa.
APOD