El Cranc en diverses longituds d’ona

Crèdits: NASA, ESA, G. Dubner (IAFE, CONICET-University of Buenos Aires) et al.;
A. Loll et al.; T. Temim et al.; F. Seward et al.; VLA/NRAO/AUI/NSF; Chandra/CXC;
Spitzer/JPL-Caltech; XMM-Newton/ESA; Hubble/STScI

La nebulosa del Cranc està catalogada com a M1, és a dir, és el primer objecte de la famosa llista de Charles Messier de les coses que no són cometes. Ara se sap que el Cranc és el romanent d’una supernova, la runa en expansió de l’esclat letal d’una estrella massiva observat el 1054 des de la Terra.
Aquesta nova imatge ofereix una vista del segle XXI de la nebulosa del Cranc mitjançant la presentació de les dades visuals de l’espectre electromagnètic en longituds d’ona de llum visible. Des de l’espai, les dades del Chandra (raigs X), XMM-Newton (ultraviolada), Hubble (visible) i Spitzer (infraroig), són en colors porpra, blau, verd i groc. Des de terra, les dades en longitud d’ona de ràdio del Very Large Array són en vermell.
Un dels objectes més exòtics coneguts pels astrònoms contemporanis és el púlsar del Cranc (el punt brillant que hi ha prop del centre de la imatge), una estrella de neutrons que gira 30 vegades per segon. Com una dinamo còsmica, aquest romanent col·lapsat del nucli d’una estrella empodera les emissions del Cranc en tot l’espectre electromagnètic.
La nebulosa del Cranc abasta uns 12 anys llum i és a 6.500 anys llum de distància a la constel·lació Taurus.