El cúmul estel·lar jove NGC 346

Crèdits:Ciència: NASAESACSA, Olivia C. Jones (UK ATC), Guido De Marchi (ESTEC), Margaret Meixner (USRA). Processament: Alyssa Pagan (STScI), Nolan Habel (USRA), Laura Lenkic (USRA), Laurie E. U. Chu (NASA Ames)

El cúmul estel·lar jove més massiu del Petit Núvol de Magalhães és NGC 346, i es troba incrustat en la regió de formació estel·lar més gran de la nostra petita galàxia satèl·lit, a uns 210.000 anys llum de distància.
Les massives estrelles de NGC 346 tenen una vida curta, però molt energètica. Els seus vents i la radiació esculpeixen les vores del polsegós núvol molecular de la regió i provoquen la formació d’estrelles en l’interior. La regió de formació estel·lar també sembla contenir una gran població d’estrelles molt joves. Aquestes estrelles, de només entre 3 i 5 milions d’anys i quan encara no cremen hidrogen en els seus nuclis, s’escampen pel cúmul estel·lar incrustat.
L’espectacular vista infraroja de NGC 346 prové de la NIRcam del Telescopi Espacial James Webb. En tons rosats i taronges s’hi detalla l’emissió d’hidrogen atòmic ionitzat per la radiació energètica de les estrelles massives, així com l’hidrogen molecular i la pols del núvol molecular que genera estrelles. La nítida imatge del Webb de la jove regió de formació estel·lar abasta 240 anys llum a la distància del Petit Núvol de Magalhães.