El cúmul galàctic de Pandora

Crèdits: NASAESACSA, Ivo Labbe (Swinburne), Rachel Bezanson (University of Pittsburgh). Processament: Alyssa Pagan (STScI)

Aquesta composició de camp profund presenta una vista impressionant del cúmul de galàxies Abell 2744, captada per la NIRCam del Telescopi Espacial James Webb.
També anomenat cúmul de Pandora, Abell 2744 sembla el resultat de la fusió de tres cúmuls de galàxies massius diferents a uns 3.500 milions d’anys llum de distància a la constel·lació de l’Escultor. Dominat per la matèria fosca, el megacúmul deforma i distorsiona el teixit de l’espai-temps, i provoca efectes de lent gravitacional en objectes encara més llunyans. Moltes de les fonts d’aquests efectes són galàxies molt llunyanes de l’Univers primerenc, distorsionades en arcs i més vermelles que les galàxies del cúmul de Pandora. Per descomptat, les peculiars punxes de difracció indiquen estrelles de la Via Làctia en primer pla.
A la distància estimada del cúmul de Pandora, aquesta capsa còsmica abasta uns 6 milions d’anys llum. Però no us espanteu. Podeu explorar-la en aquest vídeo de 2 minuts.