El cúmul galàctic massiu d’El Gordo

Crèdits: NASA, ESA, J. Jee (UC Davis) et al.
És més gran que una panera; de fet, és molt més gran que totes les paneres juntes.
El cúmul de galàxies ACT-CL J0102-4915 és un dels objectes més grans i massius coneguts. Anomenat “El Gordo”, es troba a set mil milions d’anys llum (z=0,87), abasta uns set milions d’anys llum i té la massa d’un miler de bilions de sols.
Aquesta imatge d’El Gordo és una composició d’una imatge en llum visible del Telescopi Espacial Hubble, una imatge en raigs X de l’Observatori Chandra que mostra el gas calent en rosa, i un mapa generat per ordinador que presenta en blau la distribució més probable de la matèria fosca calculada a partir de les distorsions de lent gravitatòria de les galàxies de fons. Gairebé tots els punts brillants són galàxies.
La distribució de la matèria fosca en blau indica que el cúmul es troba en les etapes intermèdies d’una col·lisió entre dos grans cúmuls galàctics. Una inspecció acurada de la imatge revela una galàxia gairebé vertical amb una forma estranyament allargada. En realitat, aquesta galàxia es troba molt allunyada en el fons, de manera que la seva imatge s’estira per l’acció de lent gravitatòria del cúmul massiu.