El firmament en raigs X segons l’eROSITA

Crèdits & Copyright: J. Sanders, H. Brunner, A. Merloni & eSASS Team (MPE); E. Churazov, M. Gilfanov, R. Sunyaev (IKI)
Com seria veure els raigs X?
El firmament nocturn semblaria un lloc estrany i desconegut. Els raigs X són aproximadament 1.000 vegades més energètics que els fotons de la llum visible i estan produïts per explosions violentes i entorns astronòmics a alta temperatura. En lloc d’estrelles estables i familiars, el firmament semblaria farcit d’estrelles exòtiques, galàxies actives i restes calentes de supernoves.
La imatge mostra amb uns detalls sense precedents tot el firmament en raigs X tal com el va observar el telescopi eROSITA a bord del satèl·lit Spektr-RG que orbita el punt L2 del sistema Terra-Sol, llançat l’any passat. També mostra el pla de la Via Làctia a través del centre, un fons de raigs X difús i omnipresent, la bombolla interestel·lar calenta coneguda com a Esperó Polar Nord, restes de supernova que espeteguen com ara Vela, el bucle Cygnus i Cas A, energètiques estrelles binàries com ara Cyg X-1 i Cyg X-2, la galàxia LMC, així com els cúmuls de galàxies Coma, Virgo i Fornax.
Aquesta primera exploració del firmament realitzada per l’eROSITA va localitzar més d’un milió de fonts de raigs X, algunes de les quals no es comprenen i seran objecte de futures investigacions.

Passant el cursor per damunt de la imatge apareixen unes anotacions.

APOD