El forat negre de la Via Làctia

Crèdits: NASA, JPL-Caltech, NuSTAR project
En el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, i a tan sols 27.000 anys llum de distància, hi ha un forat negre amb una massa unes 4 milions de vegades la del Sol.
Afectuosament conegut com Sagittarius A* (pronunciat A-asterisc), el forat negre de la Via Làctia és, afortunadament, de modals suaus en comparació amb els forats negres que hi ha en les galàxies actives distants, ja que consumeix amb molta més calma el material que l’envolta.
De tant en tant, però, esclata. Aquesta sèrie d’imatges en raigs X, obtingudes pel Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), mostra una explosió recent de diverses hores de durada.
Llançat el passat 13 de juny, el NuSTAR és el primer telescopi que proporciona imatges enfocades a la regió que envolta Sgr A* en energies de raigs X més elevades que les accessibles als observatoris Chandra i XMM.
En els panells de la dreta s’il·lustra la seqüència de la flamarada recent obtinguda després de dos dies d’observacions del NuStar. Els raigs X es generen en el material escalfat a més de 100 milions de graus centígrads i accelerat a gairebé la velocitat de la llum a mesura que cau en el forat negre de la Via Làctia.
El requadre central amb la imatge en raigs X s’estén uns 100 anys llum. La regió blanca brillant representa el material més calent i més pròxim al forat negre, mentre que el núvol rosat pertany probablement al romanent d’una supernova propera.