El funcionament d’una fàbrica d’estrelles

Com es formen les estrelles?
Per ajudar a estudiar aquesta complexa qüestió, els astrònoms van captar una imatge infraroja de Cygnus X, la regió de formació estel·lar més gran coneguda de la Via Làctia. Aquesta imatge, recentment publicada, va ser feta el 2009 pel Telescopi Espacial Spitzer i interpretada digitalment en colors que els humans podem distingir, amb les regions més calentes de color blau. S’hi veuen grans bombolles de gas calent inflades pels vents d’estrelles massives poc després de formar-se.
Els models actuals proposen que aquestes bombolles en expansió escombren el gas i, de vegades, xoquen entre si i creen regions tan denses que col·lapsen gravitacionalment i engendren encara més estrelles.
La fàbrica d’estrelles Cygnus X abasta més de 600 anys llum, conté més d’un milió de vegades la massa del nostre Sol i brilla destacada en les panoràmiques infraroges del cel nocturn. Cygnus X es troba a 4.500 anys llum de distància a la constel·lació del Cigne (Cygnus). En uns pocs milions d’anys, segurament hi tornarà la calma i hi quedarà un gran cúmul obert d’estrelles que, al seu torn, es dispersarà en els pròxims 100 milions d’anys.
Idioma »